Onderzoeken en Wetgeving

Wat kan een Onderzoeker voor jou betekenen?

Wanneer neem je contact op met een onderzoeker en wat kan deze voor jou betekenen? 

Wanneer er een redelijk vermoeden van bijvoorbeeld fraude is of wanneer er een schade ontstaat. De eerste check die een onderzoeker doet is kijken of er een gerechtvaardigd belang is voor een onderzoek. Is er reeds schade of potentiële schade? Is er aangifte gedaan of loopt er een juridisch traject. In het eerste contact zal een onderzoeker bovenstaande punten toetsen door middel van vragen naar de achtergrond, reden van het contact en reeds genomen stappen.

Wat een onderzoeker voor je kan doen is afhankelijk van de (opgelopen) schade versus de mogelijke privacy-schending van een ander persoon. In eerste instantie zal een onderzoek starten in open bronnen (OSINT) denk hierbij aan onder andere social media. Een analyse van jouw eigen verzamelde data is vaak ook een goed startpunt. Vervolgens kan een observatie,  een GPS-Tracker of bijvoorbeeld een verborgen camera tot de mogelijkheden behoren. Na de intake zal een onderzoeker een plan van aanpak opstellen en alle stappen met jou doornemen.

Vaak is er ook de mogelijkheid om een onderzoeker in te zetten als Mystery Guest of om de zwakke plekken in een bedrijfsproces te vinden en de Security in te richten.

Wil je meer lezen over de werkwijze van Button Consultancy?

Elke medewerker van een recherchebureau is een gediplomeerd Particulier Onderzoeker en zorgvuldig gescreend door justitie. Voor het behalen van een diploma wordt een deelnemer getoetst op de volgende onderdelen;

  1. Basisbegrippen Particulier Onderzoeker
  2. Regel & Wetgeving
  3. Rapportage & Onderzoek

Een particulier onderzoeker is ook in het bezit van een legitimatiebewijs welke is vrijgegeven door de dienst korpscheftaken van de politie.

Op redelijk verzoek dient een rechercheur zijn of haar legitimatie te tonen.

Een interview met een betrokkene kan een onderdeel van het onderzoek zijn. Men is alleen niet verplicht om mee te werken aan een interview. Het is in de meeste gevallen wel aan te raden om zo ook de andere kant van de bevindingen toe te lichten.

De drager van het legitimatiebewijs toont daarmee ook aan dat hij of zij op de hoogte is van de privacy gedragscode (PPO), de huidige wetgeving (WPBR) en zich daarnaar gedraagt. Beide zijn opgesteld vanuit de AVG.

Deze gedragscode beschermt u als opdrachtgever en zorgt ervoor dat een onderzoek volgens de richtlijnen en mogelijkheden uitgevoerd kan worden.

Het doel van een onderzoek is om meer duidelijkheid te verschaffen en niet om meer schade te veroorzaken.

Een onderzoek is dan ook zorgvuldig opgebouwd naar subsidiariteit, proportionaliteit en doeltreffendheid. 

  • Welke middelen mogen gebruikt worden?
  • In welke volgorde worden de middelen gebruikt?
  • Wat is de meest efficiënte werkwijze?

Vergunning

Elk bureau dient in het bezit te zijn van een vergunning van het Ministerie van Justitie & Veiligheid. Hier gaat een grondige screening aan vooraf en wordt er getoetst op kennis en voorzieningen. Elke vergunning draagt zijn unieke nummer wat begint met POB.

Meer lezen over de wetgeving rondom een onderzoek?

Benamingen

Er zijn diverse benamingen voor Particulier Onderzoekers. Vaak geeft de benaming aan in welk vakgebied een bureau actief is.

 

 

  • Private Eye
  • Detective
  • Privé Detective
  • Particulier Onderzoeker
  • Particulier Rechercheur
  • Private Investigator
  • Bedrijfsrechercheur
  • Financieel rechercheur
  • Digitaal rechercheur
  • Forensisch onderzoeker
  • Corporate Investigator

De werkwijze kan per bureau variëren. Waar het ene bureau een observatie uitvoert is de ander bezig met een sporenonderzoek. In de ene case verdwijnt er geld uit de kas en in de andere case is er sprake van stalking. Vraag bij aanvang wat het werkgebied is van het bureau en waar ze ervaren in zijn. Een onzorgvuldig onderzoek kan schadelijker zijn dan geen onderzoek.